sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Ruukkupesä

Ehdoton suosikkimme koko jyrsijähistorian aikana. Ruukkupesä on gerbolan tai hamsulan ihan varmasti yksi parhaimmista virike vinkeistä. Ruukku on helppo pitää puhtaana ja, mikä parasta se ei ole päivässä tuhottu.. Paitsi jos et itse kolauta sitä johonkin kulmaan. Alla ohje kuvien kera.

1. Ruukku
Tarvitset kukkaruukun, ruukkuja löytyy monen kokoisia ja hintahaarukkakin on sen mukainen. Itse olen suosinut edullisia ruskeita ruukkuja, joita saa esimerkiksi Tokmannilta. Pienin ruukkukoko käy kääpiöhamstereille, mutta sitä isommat ovat parempia gerbiileille ja isommille hamsterilajeille.


2. Työkalut
Työkaluiksi tarvitset porakoneen tai iskuporakoneen. Iskuporakoneesta kannattaa tehot laittaa minimiin ja isku pois päältä, jotta se ei riko ruukkua. Myös tarvitaan reikäporasarja, jossa on erikokoisia teriä. Itse olen aikoinaan ostanut tämän Tokmannilta ja sarjan mukana tuli myös viila, jota tarvitaan viimeistelyyn.

Gerbiileille ja hamstereille käy kuvan sarjasta,
kolmanneksi pienin. Pienintä olen käyttänyt roborovskeille.
Toiseksi pienin käy talvikoille ja campbelleille.

Tehokkaampi porakone on parempi, tällainen iskuporakone
on hieman epäkäytännöllinen ja painava.

3. Reiän poraaminen
Reikä porataan ruukkuun itse määrittämälle korkeudelle. Itse on tehnyt niin, että reiän reuna tulee mahdollisimman alas ruukun yläreunaan.  Ruukun alle kannattaa laittaa sanomalehti suojaksi. Reikä porataan, niin että itse voi pitää ruukusta kiinni ja samalla maltillisella vauhdilla, ei voimalla. Liian paljon jos käyttää voimaa, voi pahimmassa tapauksessa ruukku särkyä.


4. Viimeistely
Kun reikä on saatu porattua kukkaruukun kylkeen, käytetään reiän reunojen hiomiseen
työkalusarjan mukana tullutta viilaa. Ilman viilausta reunat jää teräväksi.


5. Valmis ruukkupesä
Ruukkupesä on heti valmis käyttöön, kannattaa kumminkin vielä pestä, ennen kuin ruukkupesän laittaa lemmikeille. Pesä asetellaan asumuksen pohjalle, jos ruukun laittaa purujen päälle, voi ruukku keikahtaa jyrsijän touhuista eläimen päälle.

Valmiita ruukkupesiä gerboille tai hamsuille

Ruukkupesiä roborovskeille



lauantai 3. syyskuuta 2016

Akvaariosta terraario

Vanha akvaario terraario käytössä

Terraario on lemmikin ostajalle tai hankintaa suunnittelevalle fiksu valinta! Eläinkaupoista saa terraarioita uutena, tai pikemmin akvaarioita. Jotkut liikkeet myyvät ihan jyrsijäterraarioita, joissa on valmiina myös kannet. Hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Mitä isompi, sen enemmän se maksaa.

Käytettyjä akvaarioita löytää helposti netin kautta, nettikirppiksiltä tai ilmaisista kauppapaikoista, hinnat pyörivät 10 eurosta - 50euroon, riippuen akvaarion iästä ja koosta. Käytetyissä akvaarioissa on ainoa miinus, että uutta käyttöä varten joutuu tekemään myös terraarion kannen. Kanteen tarvittavat materiaalit voi maksaa muutamia kymppejä ja rautakaupoista saa myös pienempiä määriä. Itse olemme löytäneet hyviä ja käyttökelpoisia terraarioita torin kautta (www.tori.fi), tai sitten oman alueen facebook-kirpputoreilta, lemmikkitarvike-kirppiksiltä, lajisivuilta esim. marsut jne.. Joskus voi tehdä todella edullisiakin löytöjä, useimmiten niihin kannattaa heti tarttua jos sellainen osuu omiin silmiin. Myös mm. facebook-kirppiksille tai ilmaisiin kauppapaikkoihin voi jättää ostoilmoituksia.

Ennen terraarion hankintaa kannattaa tutustua oman jyrsijälajin pitovaatimuksiin ja lajimukaiseen käyttäytymiseen (www.skjl.net < Suomen kani- ja jyrsijäyhdistykset listattuna). Useammalle eläimelle pätee, mitä isompi sen parempi. Eläin asuu koko eliniän kumminkin siinä asumuksessa, mutta myös realistinen asumuksen suhteen kannattaa olla. Miten asumuksen hoito onnistuu, myös iso koko voi tulla yllätyksenä. Kannattaa pohtia, mikä on järkevintä omaan talouteen koon puolesta. Syyrialaisille hamstereille ja kahdelle gerbiilille 80cm x 40cm x 40cm on riittävän kokoinen.

Terraariossa on myös se etu, että se ainakin on jyrsijän pitävä. Useimmissa muovisissa, kuten dunissa on se ongelma, että gerbiili tai hamsteri voi tehdä hyvinkin nopeasti isonkin reiän tasaiseen seinään. Ainoa pakoreitti, mikä seuraavana vaihtoehtona on kannen kautta, mutta senkin reitin voi tilkitä laittamalla painon kannen päälle.

Kun hankkii käytetyn akvaarion kannattaa katsoa saumat, onko silikoonit ehjät. Joskus on vanhat akvaariot voineet olla terraariokäytössä, jolloin saumat ovat voineet kadota ajansaatossa parempiin suihin. Useimmiten sen käytetyn akvaarion saa likaisena, joten ihan ensimmäisenä suosittelen kunnolla pesemään esim. tiskiaineella niin sisä- kuin ulkopuolelta.. Tämän jälkeen desifiointi VirkonS-merkkisellä aineella. VirkonS saa rautakaupoista pienemmissäkin purkeissa, kannattaa tutustua käyttöohjeeseen.

Virike-, tee-se-itse- & tuunaa-blogi

Monesti on kysytty ohjeita eri virikkeiden rakentamiseen. Kasvatusten sivujen yhteyteen ei enää saanut tätä osiota survottua, joten ajatuksena virike, tee-se-itse bloggaus alkoi kuullostamaan kivalta ajatukselta. Myös joitain ideoita löytyy jo entuudestaan ja uusia ideoita etsin koko ajan.

Näin kasvattajana, myös uudenlaiset itse tehdyt/ tuunatus asumukset kiinnostaa. Ulkomailla ollaan askeleen edellä tässä asiassa, mutta Suomi tulee vähitellen perässä. Itsetehdyissä ratkaisuissa useimmiten on myös paljon ennakkoluuloja. Mutta kun kerran kokeilee, niin huomaakin miten paljon helpompaa ja halvempaa näiden itse tekeminen on. Myös askartelu ja virikkeiden rakentaminen on mukavaa ajanvietettä.

Mukavaa syksyä kaikille!